Tweety na temat @pzworgpl

Aktualności

Stanowisko Okręgu Lubelskiego w sprawie wydawania zezwoleń na połów ryb w obwodzie rybackim - rzeki Wieprz Nr 4

Aktualności | 2011-01-05 | Publikujący: Okręg PZW w Lublinie

Po opublikowaniu artykułu na temat braku porozumień z Okręgami PZW Chełm i Zamość, koledzy Prezesi z powyższych okręgów w obraźliwy sposób potraktowali moje stanowisko wyrażone w imieniu Zarządu Okręgu. Ponieważ tego typu artykuły, są zawsze autoryzowane przez nasze władze polecono mi opublikować oficjalne pismo skierowane do Zarządów tych Okręgów, podpisane przez Prezesa ZO Zbigniewa Sadowskiego.

Lublin, 04.01.2011r.

L.Dz.GRW-3/2011
.
 Polski Związek Wędkarski
Okręg Chełmski
ul. Ks. St. Brzóski 21
22-100 Chełm

Polski Związek Wędkarski Zarząd Okręgu w Lublinie, informuje że Okręg Chełmski nie posiada prawa do wydawania zezwolenia na amatorski połów ryb na wodach obwodu rybackiego rzeki Wieprz Nr 4 - tj. również odcinek od ujścia rzeki Wolica do ujścia wody Kanału Wieprz - Krzna z dopływami i starorzeczami.

Zgodnie z art.7 ust.2 i ust.2a ustawy z dnia 18 kwietnia 1985r o rybactwie śródlądowym (tj. Dz. U. z 1999r Nr 66 poz. 750 z późn. zm.) - prawo do wydawania zezwoleń w formie dokumentu zawierającego w swej treści między innymi: wymiary gospodarcze, limity połowu, czas, miejsce i technikę połowu ryb - posiada wyłącznie uprawniony do rybactwa w obwodzie rybackim - rzeki Wieprz Nr 4 - Okręg Lubelski Polskiego Związku Wędkarskiego.

Zarząd Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego prawo użytkowania obwodu rybackiego - rzeki Wieprz Nr 4 nabył na podstawie umowy użytkowania 751/MZ/O Sygnatura MZ-410/7/3/05 w dniu 31.12.2004r zawartej z Dyrektorem Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Warszawie.

Prawo do wydawania zezwoleń nie może być przeniesione na inny Okręg.

Opublikowana przez Okręg PZW w Chełmie na stronie internetowej - www.pzw.org.pl/chelm/ w dniu 01.01.2011r. - informacja o posiadaniu zezwolenia na podstawie trójstronnej umowy zawartej pomiędzy Okręgami PZW Zamość, Chełm i Lublin w dniu 18 kwietnia 2005 roku - wprowadza w błąd wędkarzy Okręgu Chełmskiego i naraża w świetle art.27a ust.1 pkt.1 lit.b cyt. ustawy o rybactwie śródlądowym na karę grzywny, albo karze nagany.

Trójstronna umowa pomiędzy Okręgami PZW w Chełmie, Lublinie i Zamościu w sprawie zasad użytkowania i gospodarowania na wodach obwodu rybackiego - rzeka Wieprz nr 4 zawarta w dniu 18.04.2005r. nie stanowi podstawy dla Okręgu PZW Chełmskiego do wydania przedmiotowych zezwoleń.
.

Do wiadomości: