Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Aktualności

Na każdą okazję

Przepis na marynowaną rybkę. Dzisiaj będzie płotka. Najczęściej łowiona wczesną wiosną.

płotka marynowana

Wg przepisu z sieci (via Rafał M)

Płotki ( najlepiej te drobne, bo można w całości, większe trzeba pokroić na
dzwonka) czyścimy i sprawiamy. Gotowe tuszki (czyli rybki oskrobane,
wypatroszone i bez łbów) dwukrotnie płuczemy a następnie solimy lekko z obu
stron i w środku, oprószamy pieprzem i jarzynką, kropimy sokiem z cytryny,
układamy w garnku emaliowanym (może być miska fajansowa, szklana lub
naczynie żaroodporne) i zalewamy dwiema szklankami wytrawnego, białego wina
( może być podlejszego gatunku, ale wina, nie wyrobu winopodobnego czy
„siarkofrutu”) i odstawiamy do lodówki, co najmniej na godzinę.
W międzyczasie bierzemy dwie dorodne cebule, 1 dużą czerwoną paprykę, 1
średnią marchew. Czyścimy, dokładnie myjemy i kroimy: marchew i cebulę w
talarki grubości 3-4 mm, paprykę w paski o podobnej szerokości. Do garnka
wlewamy 3 szklanki wody i, wrzucamy 2 liście laurowe, 6 ziarnek ziela
angielskiego, dużą łyżkę stołową cukru, ½ łyżeczki od herbaty soli. Kiedy
woda wrze, wrzucamy warzywa i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Dodajemy
szklankę octu spirytusowego, (10%) a kiedy ponownie zacznie wrzeć-
wyłączamy.
W czasie, kiedy warzywa się gotują wyjmujemy z lodówki płocie, obtaczamy je
lekko w mące i smażymy na gorącym oleju po obu stronach po 4 minuty.
Układamy na talerzu, żeby lekko przestygły a następnie układamy w litrowym
słoju ( całe rybki pionowo, dzwonka poziomo) i zalewamy gorącym wywarem z
warzywami. Ważne, żeby w słoju znalazły się właśnie warzywa. Na wierzch
wlewamy powoli łyżkę oleju (zimnego) i zamykamy słoik póki gorący. Kiedy
wystygnie- odstawiamy do lodówki na co najmniej tydzień. Tak zrobione płocie
mogą stać w lodówce nieotwierane nawet 3-4 miesiące. W razie awaryjnych
gości ( albo naszej nieprzepartej zimowej tęsknoty za łowiskami) są
niezastąpione do chlebka z masełkiem i zimnej wódeczki. Smacznego!!!!!

Poleć znajomemu

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Informacja
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.

Komentarze

Komentarze (2)

  • Mariak Krzysztof Data dodania: 8 lat temu Oceń: 0 + / -

    marini72

    Powiem szczerze, że wyglądają bardzo apetycznie.

  • Butkiewicz Paweł Data dodania: 8 lat temu Oceń: 0 + / -

    esox

    No,no przepisik niczego sobie.Szisiaj bylem na rybkach cztery godzinki.Brały płotki i tylko płotki i niektóre nawet całkiem niezle,ale wróciły do wody.To dopiero początek sezonu więc ten przepis napewno będzie póżniej wypróbowany.Myślę,że będą smaczne.