Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Aktualności

Na każdą okazję

Przepis na marynowaną rybkę. Dzisiaj będzie płotka. Najczęściej łowiona wczesną wiosną.

płotka marynowana

Wg przepisu z sieci (via Rafał M)

Płotki ( najlepiej te drobne, bo można w całości, większe trzeba pokroić na
dzwonka) czyścimy i sprawiamy. Gotowe tuszki (czyli rybki oskrobane,
wypatroszone i bez łbów) dwukrotnie płuczemy a następnie solimy lekko z obu
stron i w środku, oprószamy pieprzem i jarzynką, kropimy sokiem z cytryny,
układamy w garnku emaliowanym (może być miska fajansowa, szklana lub
naczynie żaroodporne) i zalewamy dwiema szklankami wytrawnego, białego wina
( może być podlejszego gatunku, ale wina, nie wyrobu winopodobnego czy
„siarkofrutu”) i odstawiamy do lodówki, co najmniej na godzinę.
W międzyczasie bierzemy dwie dorodne cebule, 1 dużą czerwoną paprykę, 1
średnią marchew. Czyścimy, dokładnie myjemy i kroimy: marchew i cebulę w
talarki grubości 3-4 mm, paprykę w paski o podobnej szerokości. Do garnka
wlewamy 3 szklanki wody i, wrzucamy 2 liście laurowe, 6 ziarnek ziela
angielskiego, dużą łyżkę stołową cukru, ½ łyżeczki od herbaty soli. Kiedy
woda wrze, wrzucamy warzywa i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Dodajemy
szklankę octu spirytusowego, (10%) a kiedy ponownie zacznie wrzeć-
wyłączamy.
W czasie, kiedy warzywa się gotują wyjmujemy z lodówki płocie, obtaczamy je
lekko w mące i smażymy na gorącym oleju po obu stronach po 4 minuty.
Układamy na talerzu, żeby lekko przestygły a następnie układamy w litrowym
słoju ( całe rybki pionowo, dzwonka poziomo) i zalewamy gorącym wywarem z
warzywami. Ważne, żeby w słoju znalazły się właśnie warzywa. Na wierzch
wlewamy powoli łyżkę oleju (zimnego) i zamykamy słoik póki gorący. Kiedy
wystygnie- odstawiamy do lodówki na co najmniej tydzień. Tak zrobione płocie
mogą stać w lodówce nieotwierane nawet 3-4 miesiące. W razie awaryjnych
gości ( albo naszej nieprzepartej zimowej tęsknoty za łowiskami) są
niezastąpione do chlebka z masełkiem i zimnej wódeczki. Smacznego!!!!!

Poleć znajomemu

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Informacja
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.

Komentarze

Komentarze (2)

  • Mariak Krzysztof Data dodania: 8 lat temu Oceń: 0 + / -

    marini72

    Powiem szczerze, że wyglądają bardzo apetycznie.

  • Butkiewicz Paweł Data dodania: 8 lat temu Oceń: 0 + / -

    esox

    No,no przepisik niczego sobie.Szisiaj bylem na rybkach cztery godzinki.Brały płotki i tylko płotki i niektóre nawet całkiem niezle,ale wróciły do wody.To dopiero początek sezonu więc ten przepis napewno będzie póżniej wypróbowany.Myślę,że będą smaczne.

Nasze Menu

Nasze filmy

Nasze wiadomości

Ostatnio komentowane wiadomości

Kalendarz imprez

Nasi członkowie

Nasze zdjęcia

Nasza sonda

W dniu 14 grudnia 2009 roku naszą stronę na portalu odwiedziło 120 tys, wędkarzy internautów, co daje nam średnio 30 tys. na rok. Jak oceniasz dotychczasową wizualizację tej strony
Strona ciekawa, obrazująca życie kół w całym Okręgu
Strona powinna dotyczyć tylko działalności Zarządu Okręgu
Wszystko mi jedno, aby ryby brały
Głosuj wyniki

Ilość odwiedzin